Gerd Wallgren
Dag 4
Genom Bulawayo på väg till kyrkan
Kyrkan i Emganwini församling
Gudstjänst i nya kyrkan
Gudstjänst i Tjabalala
Psalmsång på främmande språk
Resan till Zimbabwe

"Gissa om vi blev förvånade när vi såg kyrkan"

Söndag, 31 juli 2011

Efter sedvanlig frukost på North End Lodge väntar oss nya äventyr. Två och två beger vi oss till olika kyrkor. Vi blir hämtade i fina bilar. Efter lite förvecklingar blir vi fyra som får åka till samma kyrka. Det är Ing-Marie, Ingrid, Cecilia och jag. Vi åker i en fin Toyota i nästan 1 timme innan vi kommer fram. Hade skojat med Ing-Marie om att vi kanske skulle hamna på en friluftsgudstjänst... och det blev det minsann! Vi kom till ett nytt bostadsområde långt ute ifrån Bulawayo. Här slutade också all bebyggelse och rena ödemarken bredde ut sig.

Gissa om vi blev förvånade när vi såg kyrkan – fyra halvfärdiga betongväggar (murade), plåt och plastpresenningar till tak. Golvet var sand o sten o grus. Bänkarna var låga träbänkar och några stolar. Altaret ett enkelt träbord med en ren fin duk på med ett kors och ljus som var släckta. När vi kom fram hade gudstjänsten redan börjat. Kyrkan var fylld till sista plats. Vi fick sitta längst fram till höger bland präster och pastorer. Det blåste fruktansvärt kallt och vi huttrade och frös hela tiden. Vi svepte in oss i så många tröjor och filtar vi hade.

Under predikan hade vi var sin man vid vår sida som översatte till engelska. Det var ändå svårt att förstå. Men det handlade i alla fall om att Gud älskar oss. Det är Thanksgiving Day och det blir offergång till fyra olika församlingar, inte bara pengar utan också" in natura".

Sedan var det dags för oss att komma fram och presentera oss med hälsningar från Sverige. Vi lämnade också fyra altarljus som gåva. Nu har solen stigit en bit upp på himlen. Presenningen plockas bort och vi får flytta ut i solen och värma oss. Nu är det dags för nästa avdelning – auktion. Liknar våra syföreningsauktioner – allt möjligt säljs. Stor köplust och glädje!

Därefter blir det en kort paus då en del passar på att äta och dricka något. Nu byter många om till olika kördräkter utanför kyrkan och en körtävling tar sin början. Tre olika körer deltar i tävlingen med ett eget val och ett obligatoriskt. Det var inget typiskt afrikanskt, men vacker körsång. En jury på två personer utsåg den vinnande kören, som fick en pokal.

Dagen avrundas. Alla kvinnor stannar kvar och vill träffa oss. Ingrid och Ing-Marie framför fler hälsningar från Sverige. Därefter får vi följa med till ett hem i närheten av kyrkan, där vi blir bjudna på ris, kyckling och pumpa. Efter ca en halv timme körs vi tillbaka till lodgen. Hemma ca 16.30. Vilar lite innan vi kör medtagna gåvor till Agneta Jurisos lägenhet. Ute och äter middag på kvällen.
 

Tillbaka     |    Dag 5

Gerd Wallgren. Gerd har under många år kämpat mot en cancersjukdom. Hon var inte helt stark under vår resa men kunde ändå genomföra den. Den 24 januari avled Gerd i sviterna av denna sjukdom.