Margareta Backlund

Dag 3

Kvinnan som driver kycklingfarmen
Hos kvinnan med hembageri
Vi samtalar och trär pärlarmband tillsammans
Färdiga Frälsarkransar
Mra Matibela och Mrs Bishops wife Dube
Resan till Zimbabwe
Margareta Backlund

"Jag blir väldigt glad att se kvinnor som startar egna företag och har drömmar om att utöka sin verksamhet."

Lördag, 30 juli 2011

Dagen börjar med att Cecilia håller en kort morgonbön. Minibussen kommer och hämtar oss till vårt första besök som den här dagen blir till en kycklingfarm. En kvinna som har arbetat på skolministeriet i Bulawayo har blivit egen företagare, hon hyr mark för att driva en större kyckling farm. Kycklingarna säljer hon till affärer och skolor i Bulawayo. Det är olika priser, 7 US$ till affärer och 6 till skolor. Hon har flera anställda på farmen.

Nästa besök blir till en kvinna som driver ett mindre bageri i hemmet, hon bakar tårtor och kakor på beställning. Hennes dröm är att öppna ett bageri utanför hemmet. Hon har också en mindre kyckling farm. Jag blir väldigt glad att se kvinnor som startar egna företag och har drömmar om att utöka sin verksamhet.

Vi åker vidare för att besöka Jairos Jiri Center ett rehabiliteringscenter för funktionshindrade. Centret startade i Bulawayo i början på 1950-talet av en man vid namn Jairos Jiri. Det är en utbildning för personer med olika funktionshinder som tex döva. Det är olika yrkesutbildningar såsom teknisk utbildning, administration, bokbinderi, läderarbeten och sömnad. Skolan har professionella lärare. Utbildningen är treårig och eleverna bor på skolan under utbildningen. Det är svårt för eleverna att få arbete efter utbildningen, många återvänder till sin hemort och startar eget. Idag finns det många skolor i Zimbabwe.

Efter besöket på Jairos Jiri Center åker vi till Njube Youth Center för att träffa kvinnorna. Vi ska fortsätta att tala om Frälsarkransen – Livets Pärlor. Idag kom det många kvinnor, ca 28 st. Vi delar upp oss i sex grupper , 5-6 st i varje grupp - alla får göra varsitt armband. Därefter talar vi om varje pärla. I den grupp som Eva Nordblom och jag var med i blev det ett mycket bra samtal om pärlornas betydelse,

Bönen som hör till Guds Pärlan

Du är gränslös

Du är nära

Du är ljus

Och jag är Din

Vi avslutar dagen med att gå och lyssna på Mias man Themba. Han spelar trumpet i ett band på Holliday Inn.
 

Tillbaka     |    Dag 4