Besöket 2017

Nedan följer två rapporter från besöket.
Kvinnor möter kvinnor 2017

Kvinnor för mission har flera gånger bjudit in kvinnor från Zimbabwe till Sverige för att bland annat deltaga i Världens fest. Så har vi gjort även detta år. Men vi har utökat inbjudan till att även gälla kvinnor från Swaziland. Den 23 maj anlände 3 kvinnor från Vashandirirörelsen i Zimbabwe och efter 24 timmars försening anlände även 3 kvinnor som är engagerade i Siphilile – Mentor Mothers i Swaziland. Alla 6 kvinnorna kom att först tillbringa några dagar i Uppsala varefter de kom att sändas ut 2 och 2. De två, som reste norr ut fick besöka Hudiksvall, Harmånger, Härnösand, Östersund och slutligen Världens fest i Västerås
Två personer reste österut till Visby och Oskarshamn och Västerås. Och två personer reste söderut till Halmstad med omgivning innan de for till Västerås.

I Uppsala var vi tre värdar som delade på ansvaret för gästerna: Agneta Stojkovic, Berit Åhlander och Eva Noreborg. Ankomstdagen, tisdag 23/5 blev de omgående inbjudna på kaffe av Biskop Ragnar i Stiftets hus. Tyvärr hade enbart de tre från Zimbabwe kommit då, men dessa damer var mycket glada över pratstunden. Därefter blev det guidning i Domkyrkan och After Work-gudstjänst i ett av koren. Kvällsmat hos Berit.

Onsdag 24/5 Guidning i Gamla Uppsala kyrka, med Celcius grav. Promenad utmed högarna bort till Frälsarkransplatsen där det blev en genomgång av Frälsarkransen. Promenad till Uppsala kommuns vattenreningsanläggning. Lunch på Odinsborg och då hade även de tre från Swaziland anlänt. Kort visning av kyrkan för Swazierna, medan Zimbabwierna fick siesta. Födelsedagsmiddag hos Eva.

Torsdag 25/5 (Kristi Himmelsfärdsdag) Ny guidning av Domkyrkan. 11.00 Högmässa i Domkyrkan. Lunch på hamburgerrestaurang. På kvällen bjöd Elisabet Bergman på stor fest hemma hos sig.

Fredag 26/5. Linnés Hammarby i strålande sol! Guidning av Thomas Anderman. Picniclunch utomhus. Second hand-shopping i Gränby Centrum. Kvällsmat hos Berit.

Lördag 27/5 avresa till Visby för Odhalayo Mpofu och Constance Dlamini. Två andra reser med tåg till Halmstad; Tsungirirai Ndou och Patricia Hilly. Och de sista två reser med tåg till Hudiksvall; Ellen Chimedza och Phumzile Mdziniso.

Under dagarna i Uppsala tog vi upp flera ämnen: Sveriges kristnande och avskristnande. Kyrkoval, Kvinnorpräster, Diakoner/diakonat, Kyrkvärdar, Fattigsverige, utvandringen, folkrörelsesverige, demokratins framväxt.

Separata program på de olika orterna 27/5-2/6.

Fredag 2/6 Biskop Mikael Mogren bjuder alla internationella gäster på välkomstmingel i Biskopsgården kl. 17-18.30. Kl. 19 invigning av Världens fest i Stora tältet. Kl. 20 börjar musikfestivalen, men då vill gästerna åka till hotellet för att värma sig.

Lördag 3/6. Överenskommet att Patricia Hilly ska intervjuas i Stora tältet någon gång mellan 13 och 14. En kommunikationsmiss gör att programledarna inte fått information om Patricia och gör en usel insats - besvikelse. Kl. 17 har Ingrid Le Roux ett seminarium om Mödravård som förändrar världen. Våra damer har blivit uppmanade att vara med där. Ingrid känner två av damerna från Siphilile, men glömmer bort att nämna eller ta fram Mentor Mamman! Stor besvikelse. Kvällen tillbringas i Stora tältet där det är kallt och blåsigt.

Söndag 4/6. Avslutande gospelmässa i Stora tältet kl. 11. Våra gäster har blivit erbjudna att få hjälpa till vid nattvardsutdelandet och behöver öva redan 9.30. Äran och lyckan är stor över att få göra detta. Vi avslutar vistelsen i Västerås med lunch på Asiatisk restaurang och reser tillbaka till Uppsala.

På kvällen blir det middag hos Gunnel och Tord Harlin i deras kolonistuga.

Måndag 5/6. Packning och ompackning för att klara viktgränserna. Lunch på Kyrkokansliet och möte med Lena Hognesius. Utvärdering hos Berit. Vid 15-tiden avresa till Arlanda med alla väskor och människor.

Slutsats:
Vårt nya koncept att skicka ut gästerna två och två var lyckat. Paren har lärt känna varandra och fått vänner för livet. De tre som kom från samma land har hittat stunder att dela med sig av upplevelserna från de olika platserna de besökt och på så sätt fått en större erfarenhet av Sverige än de annars kunnat få.

Vi vill varmt tacka Uppsala stift för bidraget på 20.000 kronor som givits till Kvinnor för mission.

Gästerna och Luther i Västerås
Gamla Uppsala
Vimbai lyssnar på Berit Åhlander, som berättar om frälsarkransen vid Gamla Uppsala församlings meditationsplats.
Linnés Hammarby

Kvinnor För Mission, Gotlandsavdelningen.

Tiden går fort när man har roligt, så sägs det. Vi, Kvinnor För Mission, Gotland har haft det både roligt och en mycket fin tid tillsammans med två helt underbara kvinnor ifrån Afrika. Odi kommer ifrån Swaziland och Constance ifrån Zimbabwe.

Det var 6 kvinnor som kom ifrån Afrika till Sverige, 3 från Swaziland och 3 ifrån Zimbabwe och vi hade turen att få hälsa två av dem till vår ö. Dom kom med flyg lördagen den 27 maj och mottogs vid flyget av två kvinnor ifrån Gotlandsavdelningen. Den ena skulle bli deras värdinna för dessa dagar. Lunchen stod förberedd med ramslökssoppa och goda matbullar. Efter kaffe eller the med saffranspannkaka blev det en stunds vila i solskenet. Våra gäster frågade om det fanns några billiga affärer som hade öppet, varför färden gick till Gåvan, pingsförsamlingens "loppis" och Katthemmet. En hel del kläder införskaffades på båda ställena. Efter en liten promenad i Visby bjöd en av Gotlandskvinnorna på the i sitt hem. Kvällen inleddes med en mycket fin körkonsert i Bibliotekets entrè och avslutades med en god middag på en Italiensk restaurang som serverade pizza.

Söndagen började med en fin gudstjänst i S:t Maria Domkyrka där de speciellt blev välkomnade av vår Domprost. Vid kyrkkaffet efter gudstjänsten berättade de om vad de arbetar med i sina hemländer, mycket intressant tyckte alla. På eftermiddagen blev det en åktur till en vacker utsiktsplats och ett fiskeläge. Kvällens middag bestående av fisk för de flesta intogs på en trevlig restaurang med utsikt över vår hamn och båtarna.

Måndagen började med ett besök hos vår stiftsdiakon som berättade vad en diakon inom Svenska kyrkan gör och hur man utbildar sig till diakon. Ett besök på Röda korsets kupan stog på programmet och där inhandlades det mer kläder. Ungdomsmottagningen var nästa besök. Hela personalstyrkan var närvarande och det blev ett mycket bra besök. Våra gäster berättade mycket om sina hemländer om sjukvård och barnafödande, ett mycket uppskattat besök från båda håll. Vi har ett Kristet bokcafé som blev nästa besök och där det inhandlades gotländsk glass, tillsammans med caféts personal sjöng vi en sång vi fått lära oss som handlar om att vi ber för oss och varandra. Våra dagar tillsammans avslutades på kvällen med en inbjudan från vår biskop till middag och med början i biskopsgårdens kapell med en liten mässa. Middagen var mycket uppskattad av samtliga, och våra gäster som vid ett tillfälle satt mellan biskopen och hans fru, sa att det betyder tur.

Efter härliga dagar tillsammans åkte våra gäster vidare tillsammans med sin värdinna till Oskarshamn på tisdag morgon och efterlämnade mycken saknad. En vacker klänning blev kvar som minne från vår vän från Zimbabwe som har sytt den och brukar använda vid högtidliga tillfällen.

Constance Dlamini och Odhalayo Mpofu
Birgitta Jacobsson och Constance hos biskopen
Våra vänner bekantar sig med Östersjön
En fin klänning blev kvar hos Christina Ahlgren
Oskarshamn

Efter att vi hämtat Constance Dlamini och Odhalayo Mpofu vid båten från Visby träffade vi rektorn på folkhögskolan. Hon berättade om skolan och dess verksamhet innan hon bjöd på lunch.
Tisdagseftermiddagen umgicks vi med lokalavdelningen i Oskarshamn Kvinnor för mission.


Onsdagen började ett möte med Marika Martinsson, som arbetar med daglediga, sjukskrivna och nya svenskar- språkcafe samt med EU medborgarna som vistas i Oskarshamn. Vi fortsatte sedan vårt Öppna Café i Kristineberg innan vi gick till Garderoben- vår seconhand- butik där Karin Erlandsson tog emot.


Mot skogen- Barnen på vår förskola Arken hade utedag med mat i skogen vi delade deras måltid och besökte sedan förskolan för att höra hur de arbetar. Vi över gatan och hamnade vid Kolbergakyrkan där Åsa Jonson vår kantor tog emot för att visa Lekkyrkan och övrig barnverksamhet.


Efter lite vila åkte vi hem till Asta och Göran Johansson som bjöd på middag samt förevisade en svensk husvagn, ett sätt att fira semester.


I Oskarshamns kyrka firar vi ungdomsmässa på onsdagar. Vi hängde på för att sedan ta tidig kväll inför resa till Växjö där Biskop Fredrik Modeus kallat stiftets alla diakoner till en samling. Stifts adjungten Tikard Bonnivier, som klarar såväl kyrkiska som engelska ikombination satt och översatte det som sades. Vilket tacksamt mottogs.


Dagen avslutades hemma hos Rose-Marie Probelius –Seger som bjöd oss och vår kamrer på middag. Sedan var det dags att packa. Väskorna räckte inte till men vi löste det innan Mats Ytterborg, kamrern körde våra damer till Världens fest.
Solwey, Benita, Gunhild
Rose-Marie, Constance Dlamini och Odhalayo Mpofu, Solwey
Marika Martinsson
Öppet hus
Garderoben - Karin Erlandsson
I naturen med förskolan Arken
Åsa i lekkyrkan
Svensk husvagn
Biskopen
Mat hos Rose-Marie
Gruppfoto i kyrkan