Rundbrev till Kvinnor för mission - februari 2014

Vi bär så många med oss i bön när vi går fram
Vad Kristus gav och ger oss det gäller också dem
Du dukar bord för alla, här är de döptas hem
Vi bär så många med oss, o Gud vi ber för dem.
 
Vi ber för dem vi saknar då vi församlas här,
För dem som inte anar vad tro och trygghet är
För dem som vi har sårat med vad vi gjort och sagt
För dem som vi har hindrat att se din kärleks makt.
 
Vi tänker på de många som känner andras dom
På dem som vi har svikit och inte brytt oss om
Vi ber dig Gud om nåden att medan än är tid
Få gå med ljus och glädje till dem som saknar frid.

 
Denna psalm nr. 399 i psalmboken sjöng vi i dagens högmässa i Harmångers kyrka. Den gick rakt in i mitt hjärta.
Den gudstjänstfirande församlingen hos oss är en brokig skara av människor från många hörn av världen. Inte alla förstår vad som sägs på svenska. Några av dem har flytt hit till vårt land därför att de förföljts i sina hemländer pga sin kristna tro. Några har blivit kristna här i Sverige och har nu svårt att övertyga migrationsmyndigheten om att deras tro är äkta och förenad med dödshot om de tvingas lämna Sverige och återvända. Några har levt många år i flyktingläger och kommit hit som kvotflyktingar med uppehållstillstånden klara, andra söker asyl. Några är faktiskt också svenskar av födsel och ohejdad vana.
Åldersspridningen är stor, för här kommer barn och vuxna tillsammans och alla förenas vi i bön och nattvardsgemenskap och ”knytkalas” i en av kyrkans korsarmar när gudstjänsten är slut.
Den världsvida kyrkan har kommit till oss nästan utan att vi har förstått vad som hänt.
 
Efter gudstjänsten fortsatte min dag med ett möte med en av ambassadörerna för fair traide.
Hon visade hur viktigt det är att vi tänker globalt även när vi gör våra inköp av förhållandevis små saker som kaffe, the och kakao. Det gör skillnad för barnen som säljs för att plocka kakaobönor på plantagerna om vi i den rika delen av världen väljer att handla produkter som kontrollerats, så att barnen slipper vuxenarbete under slavliknande förhållanden och får gå i skola istället.
 
Väl hemma igen försöker jag tänka lite framåt. I maj får ”Kvinnor för mission” besök av tre kvinnor från Zimbabwe,  Mrs Effina Dube,  Mrs Praise Ndlamini och Mrs Progress Ncube. Besöket är ett led i projektet kvinnor möter kvinnor. De börjar med några dagars besök i Oskarshamn med omnejd. Efter det följer några dagar i Uppsala och så småningom kommer de till mina trakter i norra Hälsingland. Vistelsen här avslutas med gökotta i Rotnässkogen på Kristihimmelsfärdsmorgonen innan vi åker till ”Världen fest” i Karlstad.  När festen är över återvänder våra gäster till Zimbabwe.
 
För några veckor sedan hade jag glädjen att få gästa lokalavdelningne iSundsvall på deras 110-årsjubileum. Fantastiskt roligt att få möta en så engagerad grupp kvinnor. Tack för att jag fick vara med!
 
Så till några påminnelser. Kom ihåg att skicka in era medlemslistor och verksamhetsrapporter till riksorganinsationen. Nu under tiden för alla årsmöten är det lätt att sådan rapportering faller i glömska, men de är viktiga om vi ska fortsätta få bidrag till olika projekt framåt också.
 
Som bifogade filer finns underlag till årsmötet i Oskarshamn.
 
Titta gärna in på hemsidan: Medformare .se Där finns bland annat en lista över inspiratörer som ni på riksorganisationens bekostnad kan anlita vid era samlingar. En god idé kan vara att inspiratören besöker någon annan verksamhet i församlingen vid samma tillfälle som lokalavdelningen får besök. Kanske konfirmanderna kan vara en målgrupp?
 
Som prioriterade insamlingsprojekt har vi än så länge följande:
P129 Zimbabwe/Thusanang,
P 41 Bangladesh/De fattigaste får en chans
P190 Tanzania/För ett liv utan smärta
P150 (Hongkong)Kina/Hjälper gästarbetare ur en svår situation
2014 kommer ett nytt projekt, Swaziland/Mentormothers
Dessutom kan vi stödja Philaniprojektet i Sydafrika genom att köpa deras varor till våra basrer
Årsmötet får ta ställning till ev. förändringar.
 
Så får jag önska er alla Guds Välsignelse i den fortsatta gärningen
 
 
Anna-Lena Arousell Berglund
Ordf.