Rundbrev till Kvinnor för mission 2022 12 07


Senast jag skrev ett rundbrev till er i Kvinnor för mission var det försommarvärme och jag satt ute på förstukvisten och skrev. Idag är det vitt ute och gnistrande kallt. Jag har bara stuckit ut näsan lite grann när jag passat döttrarnas hundar som trots kylan älskar att leka i snön.

I söndags tillträdde vår nye ärkebiskop sin tjänst vid en högtidlig gudstjänst i Uppsala domkyrka som vi kunde följa över hela landet via tv. Förra veckan kunde vi några stycken ur stiftsfullmäktige i Uppsala stift önska vår gode vän Erik lycka till i nya uppgifter som biskop i Visby. Flera stift står inför mottagande av nya biskopar och vi får önska dem Guds Välsignelse i de uppgifter som de nu går in i.

I gårkväll hade SEKs framtidsgrupp ett digitalt möte. Ca 30 kvinnor från olika håll deltog för att fundera över vad som händer när denna ekumeniska organisation läggs ner eller som framtidsgruppen kommer att motionera om, fortsätter men i andra former. Vi från Kvinnor för mission har ju samtyckt till att SEK läggs ner, men två stora frågor togs upp igår som är värda att fundera mer på. Den ena handlar om världsböndagen, vill vi stå utanför denna världsvida gemenskap eller kan vi finna någon organisationsform så att den lever vidare också i Sverige. Inger Jonasson som vi mötte när vi var samlade i Visby arbetar mycket på att finna lösningar för världsböndagens framtida organisation.

Den andra var om tidskriften Elsa. Kan den leva vidare, i form av en årsbok, i pappersutgåva, en digital skrift som kanske ges ut varje kvartal, eller i någon annan form.

Ett förslag från de fem eller sex kvinnor som utgör framtidsgruppen är att medlemskapet i SEK ska vara personligt, att organisationsnummret ska vara kvar liksom bankkonto och utgivningstillstånd för Elsa. Det kommer att behövas stadgeändring, en interimsstyrelse och ett extra årsmöte.

Den här tiden på året brukar jag påminna om att välja personer till vårt kommande årsmöte, som blir den 17-19 mars i Harmånger. Mer information kommer senare. Skicka också era verksamhetsberättelser och medlemsförteckningar till Uppsala.

Tack också till Monika som kollat upp att vi kan skicka pengar till våra projekt året ut.

Jag har berättat tidigare att jag ofta lyssnar på musik i radio när jag kör bil. Den här tiden lyssnar jag ofta på programmet ”Andliga sånger” som sänds tidigt på söndagsmorgnarna, men som tack och lov går att lyssna på andra tider också. Adventstidens sånger är så fantastiska, musiken ger på sitt sätt ljus i mörkret och det ljuset behövs.

Det finns så mycket som tynger och som skrämmer, krig, hungersnöd, klimathot och svårigheter att transportera mat från länder där maten finns och till de områden där svälten härjar. Människor som är på flykt i stora delar av världen och ett ofattbart lidande som vi inte orkar ta in.

Det här har jag sagt förut, men jag säger det igen. Det vi kan fortsätta att göra är att be. Be om fred i världen, be för dom som har makt i världen att dom ska besinna sig. Be för det uppväxande släktet. Be att barnen får fortsätta att sjunga Hosianna och Bered en väg för Herren!

Så får jag önska Er alla en God Jul och ett välsignat Gott Nytt År!

Många varma hälsningar

Anna-Lena Arousell Berglund