Kvinnor möter kvinnor


Kvinnor möter kvinnor 2019

Kvinnor för mission har under tiden 26/8-9/9 besök av 3 kvinnor från Zimbabwe och 3 kvinnor från eSwatini (Swaziland).Efter samling och information i Uppsala åker de 2 och 2 ut till lokalavdelningarna i Visby, Oskarshamn, Halmstad, Sundsvall och Östersund. Vistelsen avslutas i Uppsala med GÖRA SKILLNAD-dagarna och hemresa sker 9/9. Se rapport och bilder från besöket nedan och till höger

Rapport från besöket 26 augusti –
9 september 2019

Måndag 26/8 Dom kom! Med rätt flyg! Oj, så roligt. Agneta Stojkovic och jag tog emot på Arlanda. Efter mycket packande fick alla deras resväskor plats i våra 2 bilar och vi kunde resa till Uppsala. Första 3 nätterna bodde de 6 gästerna på Uppsala city hostel, där personalen var mycket tillmötesgående. När gästerna fräschat upp sig gick vi ut på stan för lunch och besök i Domkyrkan, där Agneta guidade. Kvällsfika hos Agneta, med mera prat om Sverige och Svenska kyrkan.

Tisdag 27/8 besökte vi Anna Andersmark på Kyrkokansliet och fick en uppdatering av situationen Zimbabwe-Sverige. Besök på Upplandsmuseet. Kvällsmat hos Elisabet Bergman.

Onsdag 28/8 Eva guidar i Gamla Uppsala kyrka. Promenad till församlingens meditationsplats där Berit Åhlander delar ut frälsarkransen till gästerna och går igenom frälsarkransens alla pärlor. Kvällsmat i Biskopsgården, hos Biskop Karin Johannesson.

Torsdag 29/8 reste gästerna två och två vidare ut i Sverige. De reste en från Zimbabwe tillsammans med en från Eswatini. Secret Ndlovu och Nomsa Khumalo reste till Halmstad med omnejd. Regai Mratu och Ntombi Shabangu flög till Visby och reste vidare med båt till Oskarshamn. Vimbai Shumba och Dumsile Zulu tog tåget till Östersund och vidare besök i Sundsvall och Harmånger.

Fredag 6/9 är alla gäster tillbaka i Uppsala och inkvarteras hos 3 olika värdar; Elisabet Bergman, Valmy Rune och Karin Bosaller. På kvällen är det stor fest hos familjen Eva-Maria & Svän Fogelqvist med mycket mat och sång.

Lördag 7/9 deltar gästerna och flera av Kvinnor för missions medlemmar i Kyrkokansliets arrangemang Göra skillnad på Uppsala konsert & kongress. Festmiddag med underhållning ingår i programmet.

Söndag 8/9 är det fortsatt program på UKK och det hela avslutas med gudstjänst i konsertlokalen. Efter det tar vi oss till Tunabergskyrkan, där vi har utvärdering tillsammans med några från värdgrupperna samtidigt som vi äter pizza från närbelägen restaurang. När kvällen kommer blir det kvällsmat och gemyt hos biskopsparet Harlin i deras kolonistuga i Uppsala.

Måndag 9/9 hemresa. Agneta och jag och Karin Bosaller kör gästerna till Arlanda. Där blir det ytterligare vägning och ompackning av bagaget, så att alla till slut kan få med sig all sin packning, vilket alla som sett väskorna anser vara ett stort under!

Fast en kasse blev kvar. Den innehöll varor som damerna inte lyckades sälja under tiden i Sverige. Jag försöker sälja det sista under hösten.

Vi pratade om en uppföljningsresa nästa år 2020. Damerna från Zimbabwe är intresserade av att inbjuda.

Uppsala 17 oktober 2019
Eva Noreborg

Rapport från Halmstad kyrkliga missionskrets 29/8-6/9 2019

To 29 aug. På eftermiddagen möter vi på centralstation Nomsa Mavis Khumalo från eSwatini och Secret Ndlovu från Zimbabwe. De har haft en ansträngande tågresa med två byten med tunga bagage. De låter sig tacksamt installeras i församlinghemmets gästlägenhet. De får packa upp och vila sig fram till middagen som vår Kh emeritus Gunnar Blidö bjuder på. Efter middagen tar vi oss till St Nikolai kyrka och lyssnar till orgelmusik.

Fr 30 aug. Efter frukosten som gästerna själva ordnar har vi morgonbön i församlingshemmets kapell.
Förmiddagen ägnas åt den Öppna förskolan i Kärlekens kyrka. Åsa Ekheimer församlingspedagog tar väl hand om våra kvinnor och de har många frågor om barnverksamheten
Lunchen serveras i församlingshemmet tillsammans med alla övriga gäster som kommer till ”Soppan”.
Efter lunchen får vi en guidad tur i St Nikolai kyrka av vaktmästaren Peter Lundqvist
Vi hinner också med ett besök på Nattcafeét där diakon Lena Karlsson berättar om verksamheten med de bostadslösa i Halmstad.
Dagen avslutas med grillkväll hos Annica och Henrik Engdahl. Många medlemmar i Missionskretsen möter upp och tillsammans med vår kyrkoherde.

Lö 31 aug. Efter frukost och morgonbön guidar vi våra gäster i strålande sol på vårt friluftsmuseeum, Hallandsgården, och vi besöker också vår första kyrka i Halmstad- Övraby kyrkoruin.
Efter lunchen får våra kvinnor shoppa loss på Erikshjälpen.
Dagen avslutas med restaurangbesök.
Det var planerat att vi skulle lyssna till den årliga utomhuskonserten med Händels fyrverkerimusik men ingen orkade. Våra gäster kände sig trötta.

Sö 1 sept Under högmässan blir våra gäster presenterade för församlingen och de får möjlighet att kort berätta om sig själva och arbetet i deras församlingar.
Lunch äter vi tillsammans med Missionskretsens kvinnor i församlingshemmet.
Eftermiddagen ägnas åt sightseeing. Besöket i Tylösand blev helt klart en särskild
upplevelse. Att se en obruten vattenhorisont, våga gå ut i vattnet och posera på klipporna.
Dagen avslutades med att Eva vår ordförande bjuder på picnic med hel kyckling vid handicapbadet.

Må 2 sept. Efter tidig morgonbön åker vi med bil till Varberg Där besöker vi först Sjukhuskyrkan på Varbergs lasarett. Präster Thomas Karlsson tar emot oss och berättar om sitt arbete. Agneta Jürisso ansluter.
Varbergs församling bjuder oss lunch och sen fortsätter vi till en distriktskyrka Apelvikshöjds kyrka i Varberg.
Där tas vi emot av församlingspedagogen Gabrielle Henning. Församlingsarbetet sker med stora frivilliga insatser och gudstjänsterna samlar många Så många att kyrkan nyligen fick byggas ut för att räcka till.
Eftermiddagsvädret vär lite bister så istället för att vandra på Varbergsfästning besöker vi
stadens fina bibliotek där vi fikar och ser oss omkring.
Kl 17.00 reser Nomsa och Secret med tåget till Ing-Mari Svenning i Ytterby för att stanna där till onsdag em.

Ons 4 sept. Våra gäster kommer tillbaka på eftermiddagen. I stället för egen tid vill de besöka Röda korsets second hand. De hittar mycket mer där än på Erikshjälpen. Men eftersom RK har rea på torsdagarna bestämde vi att” hänga på låset” nästa dag.
Dagen avslutas med Onsdagsmässa i St Nikolai och efter det blev det knytkalas hos Monika Kellerdal

To 5 sept. Efter frukost och morgonbön åker vi till stora kyrkogården och blir där guidade av driftsledaren Karin Gunnarsson. Det blir en intressant vandring bland nya och gamla gravar, muslimska, ortodoxa och urnlundar och minneslundar.
Efter en snabb lunch på WOK-restaurang återvände vi till Röda Korset och Nomsa och Secret kunde handla allt de hade sett ut.
På eftermiddagen blir våra gäster huvudpersoner på Missionskretsen första samling för hösten. Monika intervjuar dem och de ges möjlighet att berätta om sig själva arbetet i sin hemförsamlingar och på begäran de sjunger också för oss.
På kvällen vär det knytkalas på församlingshemmet med Missionskretsen. TACK och AVSKED och vi lämnar våra gåvor till dem.

Fre 6 sept. I ottan lämnar vi Halmstad för att med tåg komma till Uppsala och de avslutande dagarna.

Programmet för Nomsa och Secret har genomförts tillsammans med olika medlemmar i Missionskretsen.

Halmstad 29 november 2019


Kostnader och utlägg för Afrikanska gäster 29/8 till 6/9-19

.
Halmstads församlings bidrag:Gästlägenheten  ..............1.500 kr
Frukostar250 kr

Halmstads kyrkliga missionskrets:
............................... måltider för gästerna888 kr
måltider för guidande medlemmar1693 kr


Övriga måltider middagar,luncher, grillkväll och picnic har medlemmar bjudit på

Halmstad 191129

Rapport från Kvinnor för missions lokalavdelning i Östersund

På eftermiddagen, den 29 augusti, har vi glädjen att välkomna Vimbai Shumba från Zimbabwe och Dumsile Zulu från eZswatini till Östersund. De möts på centralstationen av Randi och Märta för hemfärd till Randi. Tillsammans med Siv äter vi en sen lunchmiddag och kopplar av någon timme. Under besöket bor Vimbai hos Märta i Torvalla och Dumsile inkvarteras hos Randi i Odensala. Eftersom Vimbai och Dumsile har haft intensiva dagar i Uppsala och 6 timmars tågresa till Östersund gör man tidig kväll.

Fredag 30/8:
Efter frukost hos respektive värdar gör vi ett besök på Gaaltije – det sydsamiska centrumet i Östersund. Tillsammans med medlemmar från lokalföreningen får våra gäster en mycket intressant information om samernas bakgrund, liv och situation i dagsläget samt guidning på centret.

Färden fortsätter över Vallsundsbron till ”annersia” och Böle byskola, där vi välkomnas av rektor Eva-Märet Nordenberg. Böle byskola är ett föräldrakooperativ och driver även en lunchrestaurang - Källan. Efter lunch på Källan guidar rektorn oss runt och berättar om skolan. Skolan har årsklasser från förskoleklass upp till klass 5. Kvinnorna, särskilt Vimbai, som är lågstadielärare, är mycket intresserade av informationen.

Tillbaka till Frösön och Frösöns medeltidskyrka, vackert belägen med utsikt över Storsjön och fjällvärlden.. Kyrkoherde emeritus Göran Modén ger en intressant skildring av kyrkans historia.

Besök på ett par second hand-affärer, men man handlar inte så mycket. Vi har informerat om Kalahari, så de avvaktar med de stora inköpen.

Lördag 31/8:
Både Vimbai och Dumsile är intresserade av friluftsliv och idag gör vi en biltur till Kretsloppshuset i Mörsil och hällristningarna i Glösa.

På kvällen ”knytis”-middag hos Berit tillsammans med ett antal medlemmar av Kvinnor för mission. Vimbai och Dumsile presenterar sig och sitt engagemang inom resp Vashandiri och Prayer Women´s League.

Söndag 1/9:
Högmässa i Stora kyrkan där våra gäster presenteras. De deltar sedan i ingångsprocessionen och med textläsning

På kvällen är vi bjudna på middag hos kyrkoherde Jennie Nordin och har en trevlig samvaro.

Måndag 1/9 åker Vimbai och Dumsile vidare till Sundsvall.

Siv, enligt uppdrag, och i samråd med Randi m fl.

På den här sidan och dess undersidor finner du resor och besök från de tre senaste åren. För tidigare resor se vårt arkiv
Secret Ndlovu, Regai Mratu, Vimbai Shumba, Dumsile Zulu, Nomsa Khumalo, Ntombi Shabangu på Uppsalas längsta soffa.
Vimbai lyssnar på Berit Åhlander, som berättar om frälsarkransen vid Gamla Uppsala församlings meditationsplats.
Besök hos biskop Karin Johannesson i Uppsala stift. Vimbai, Dumsile, Ntombi, Karin, Secret, Nomsa, Regai
Dumsile och Vimbai for till Östersund
Sista kvällen i Sverige i Gunnel och Tord Harlins kolonistuga. Dumsile, Vimbai, Ntombi, Regai, Secret, Agneta Stojkovic, Eva Noreborg, Gunnel Harlin.
Constance och Odhalayo besökte Sverige i maj 2017
Besök i Bulawayo South Parish 2016 Caroline Pereira från Sydafrika medverkade vid Verkligt möte på
Projektet
Handtvätt före maten
Sedan 2008 arbetar Kvinnor för mission med projektet Kvinnor möter/stödjer kvinnor. Syftet är att skapa relationer och lära av varandra. Fokus har sedan projektet startat legat på Afrika. I möten mellan kvinnor från Afrika och Sverige har vi fått tillfälle att lyssna på varandras berättelser och lära av andra kvinnors erfarenheter och engagemang.
Vid internationella Forumhelgen i Uppsala hösten 2009 och på Världens fest i Växjö 2010 ordnades workshops med titeln Verkligt möte. Det blev intressanta dialoger mellan kvinnor från Sverige och kvinnor från Zimbabwe. Pastor Constance Mamba från Swaziland medverkade på missionsdagarna 2008 och mötte även ett flertal lokalavdelningar. Året därpå gjorde pastor Elitha Moyo från Zimbabwe en liknande resa till Sverige. Rapport från Verkligt möte 2009 av Anita Sääf
 Under två veckor i juli-augusti 2011 genomfördes en resa till Zimbabwe, då 12 kvinnor från Sverige besökte det västra stiftet. Du kan läsa en dagbok från resan.
Caroline Pereira från Sydafrika medverkade vid Verkligt möte på Världens fest i Växjö 2-6 juni 2010.
Pastor Elitha Moyo från Zimbabwe i Sverige 2009.