Hur arbetar vi i Halmstad?

Halmstads kyrkliga missionskrets.

Program hösten 2023

Halmstads kyrkliga missionskrets 111 år

Halmstads Kyrkliga Missionskrets firade 4/11 111 år som förening. Många medlemmar och församlingsbor mötte upp på S:T Nikolai församlingshem.

Jubileet inleddes av kretsens kaplan Mikael Isaksson med andakt och betraktelse över världsmissionsfönstret i S:t Nikolai kyrka.

Britt-Marie Blidö mindes och berättade om sina 25 år i missionskretsen. Hon gav också tillbakablickar i föreningens historia.

Gunnar Hammarström berättade om det stora internationella stiftsmötet för mission som hölls 1989 då han var församlingens kyrkoherde. Han var med och arrangerade ett omfattande program för 700 deltagare.

Ann-Margreth Winberg underhöll med vacker musik på flygeln.

Kvinnor möter kvinnor - Rapport från Halmstad kyrkliga missionskrets 29/8-6/9 2019

To 29 aug. På eftermiddagen möter vi på centralstation Nomsa Mavis Khumalo från eSwatini och Secret Ndlovu från Zimbabwe. De har haft en ansträngande tågresa med två byten med tunga bagage. De låter sig tacksamt installeras i församlinghemmets gästlägenhet. De får packa upp och vila sig fram till middagen som vår Kh emeritus Gunnar Blidö bjuder på. Efter middagen tar vi oss till St Nikolai kyrka och lyssnar till orgelmusik.

Fr 30 aug. Efter frukosten som gästerna själva ordnar har vi morgonbön i församlingshemmets kapell.
Förmiddagen ägnas åt den Öppna förskolan i Kärlekens kyrka. Åsa Ekheimer församlingspedagog tar väl hand om våra kvinnor och de har många frågor om barnverksamheten
Lunchen serveras i församlingshemmet tillsammans med alla övriga gäster som kommer till ”Soppan”.
Efter lunchen får vi en guidad tur i St Nikolai kyrka av vaktmästaren Peter Lundqvist
Vi hinner också med ett besök på Nattcafeét där diakon Lena Karlsson berättar om verksamheten med de bostadslösa i Halmstad.
Dagen avslutas med grillkväll hos Annica och Henrik Engdahl. Många medlemmar i Missionskretsen möter upp och tillsammans med vår kyrkoherde.

Lö 31 aug. Efter frukost och morgonbön guidar vi våra gäster i strålande sol på vårt friluftsmuseeum, Hallandsgården, och vi besöker också vår första kyrka i Halmstad- Övraby kyrkoruin.
Efter lunchen får våra kvinnor shoppa loss på Erikshjälpen.
Dagen avslutas med restaurangbesök.
Det var planerat att vi skulle lyssna till den årliga utomhuskonserten med Händels fyrverkerimusik men ingen orkade. Våra gäster kände sig trötta.

Sö 1 sept Under högmässan blir våra gäster presenterade för församlingen och de får möjlighet att kort berätta om sig själva och arbetet i deras församlingar.
Lunch äter vi tillsammans med Missionskretsens kvinnor i församlingshemmet.
Eftermiddagen ägnas åt sightseeing. Besöket i Tylösand blev helt klart en särskild
upplevelse. Att se en obruten vattenhorisont, våga gå ut i vattnet och posera på klipporna.
Dagen avslutades med att Eva vår ordförande bjuder på picnic med hel kyckling vid handicapbadet.

Må 2 sept. Efter tidig morgonbön åker vi med bil till Varberg Där besöker vi först Sjukhuskyrkan på Varbergs lasarett. Präster Thomas Karlsson tar emot oss och berättar om sitt arbete. Agneta Jürisso ansluter.
Varbergs församling bjuder oss lunch och sen fortsätter vi till en distriktskyrka Apelvikshöjds kyrka i Varberg.
Där tas vi emot av församlingspedagogen Gabrielle Henning. Församlingsarbetet sker med stora frivilliga insatser och gudstjänsterna samlar många Så många att kyrkan nyligen fick byggas ut för att räcka till.
Eftermiddagsvädret vär lite bister så istället för att vandra på Varbergsfästning besöker vi
stadens fina bibliotek där vi fikar och ser oss omkring.
Kl 17.00 reser Nomsa och Secret med tåget till Ing-Mari Svenning i Ytterby för att stanna där till onsdag em.

Ons 4 sept. Våra gäster kommer tillbaka på eftermiddagen. I stället för egen tid vill de besöka Röda korsets second hand. De hittar mycket mer där än på Erikshjälpen. Men eftersom RK har rea på torsdagarna bestämde vi att” hänga på låset” nästa dag.
Dagen avslutas med Onsdagsmässa i St Nikolai och efter det blev det knytkalas hos Monika Kellerdal

To 5 sept. Efter frukost och morgonbön åker vi till stora kyrkogården och blir där guidade av driftsledaren Karin Gunnarsson. Det blir en intressant vandring bland nya och gamla gravar, muslimska, ortodoxa och urnlundar och minneslundar.
Efter en snabb lunch på WOK-restaurang återvände vi till Röda Korset och Nomsa och Secret kunde handla allt de hade sett ut.
På eftermiddagen blir våra gäster huvudpersoner på Missionskretsen första samling för hösten. Monika intervjuar dem och de ges möjlighet att berätta om sig själva arbetet i sin hemförsamlingar och på begäran de sjunger också för oss.
På kvällen vär det knytkalas på församlingshemmet med Missionskretsen. TACK och AVSKED och vi lämnar våra gåvor till dem.

Fre 6 sept. I ottan lämnar vi Halmstad för att med tåg komma till Uppsala och de avslutande dagarna.

Programmet för Nomsa och Secret har genomförts tillsammans med olika medlemmar i Missionskretsen.

Halmstad 29 november 2019


Kostnader och utlägg för Afrikanska gäster 29/8 till 6/9-19

.
Halmstads församlings bidrag:Gästlägenheten  ..............1.500 kr
Frukostar250 kr

Halmstads kyrkliga missionskrets:
............................... måltider för gästerna888 kr
måltider för guidande medlemmar1693 kr


Övriga måltider middagar,luncher, grillkväll och picnic har medlemmar bjudit på

Halmstad 191129

Årsmöte Halmstads lokalavdelning

Halmstads kyrkliga missionskrets, lokalavdelning av föreningen Kvinnor för mission, har haft årsmöte.

Eva Larsson omvaldes till kretsens ordförande. Stadgeenliga val hölls och styrelsens medlemmar är: Gunne Björhag, Annica Engdahl, Britt-Marie Blidö, Doris Malmberg, Margaretha Haraldsson, Siv Andersson och Monika Kellerdal.

I verksamhetsberättelsen framgick att kretsen samlat in och fördelat 42.000 kr till missionsprojekt och Svenska kyrkans internationella arbete.

Medlemmarna träffas under terminen var 14:e dag till andakt, gemenskap och föredrag.

I verksamheten framöver planeras för mottagande av kvinnor från Luthers-Evangeliska kyrkan i Swaziland och Sydafrika 29/8-5/9-19. Vidare i planeringen finns höstens stora insamling som avslutas med kretsens julmarknad i november.