Kvinnor möter kvinnor

Kvinnor för mission fortsätter kontakten med kvinnor i Zimbabwe. Under tiden 19 maj - 2 juni 2014 var tre Kvinnor från Västra stiftet i Zimbabwe här på besök.
Läs om deras besök i dagboken nedan.
Längre ner på sidan kan du även se gästernas tankar från besöket.
 

Dagbok för besöket från Zimbabwe 19 maj - 2 juni 2014

Måndag 19 maj. Gästerna från Zimbabwe var Biskopinnan Efina Dube, Praise Dlamini och Progress Ncube – alla aktiva inom kvinnorörelsen i ELCZ. (Evangelical Lutheran Church in Zimbabwe). Gästerna från Zimbabwe anlände till Arlanda på förmiddagen. De blev mötta av Agneta Stojkovic, Berit Åhlander och Eva Noreborg, som lunchade med gästerna och satte dem sedan på planet till Kalmar för vidare bilfärd till Oskarshamn.

När Jesus sände ut sina lärjungar sände han dem två och två. Vi i Oskarshamn bestämde oss före besöket att vi är minst två varje dag. Vi ser och hör olika, utöver olika språkkunskaper. Det viktiga är att det är en liten grupp som turas om, som de känner igen från de olika programpunkterna.

Idag kommer tjejerna! Efter att ha rest sedan igår från Bulawayo via Sydafrika och Frankfurt till Arlanda kom de till Kalmar flygplats 10 minuter efter utsatt tid. Trötta men på gott humör satte vi oss i den röda minibussen som Oskarshamns församling äger, för vidare transport till Oskarshamns folkhögskola.
Efter inkvartering på vandrarhemmet Tuppen gick vi hem till familjen Duvlund för att äta kvällsmat.
Vi som samlades denna kväll var familjen Duvlund, Anders, Carina och Johan. Asta och Göran Johansson kyrkvärdar i församling tillika projektansvariga för barn i Kenya samt en av församlingens pedagoger Catarina Olsson deltog också. Dagen avslutades med bön och sedan åter till Tuppen.

Tisdag den 20 maj Går aldrig Solen ner hos er? Damerna hade svårt att somna då det aldrig blev mörkt. Förmiddagens besök skedde i ett av församlingens distrikt Kristineberg där man varje vecka samlas vid ”Källan”. Källan är namnet på en grupp för långtidssjukskrivna och arbetslösa. Deltarana/besökarna berättade att här blir de sedda och de är bland jämnlika. De får en tid att passa och de gör saker tillsammans, utflykter, lyssnar på föreläsare med mera, samt dricker kaffe. Verksamheten drivs av Katarina Borgemo diakon och Östen Asklund församlingspedagog. Vi fick även höra om övriga arbetet i distriktet. En viktig del är språkcafét, Mat och prat.Här får de nya svenskarna möjlighet att träna svenska, träffa svenskar. Är det någon som behöver hjälp med några papper så hjälps man åt.

Bussen åkte tillbaka till folkhögskolan där rektor Sven-Gunnar Persson och skolprästen Jonas Johansson berättade om skolan och dess verksamhet. Växjöstift står som huvudman för skolan. Vi åt gemensamlunch innan vi tittade på Cecilia kapellet där det just nu pågick examination för kantorer.

Ekersro. I grannförsamlingen Döderhult finns ett äldreboende där församlingen bedriver verksamheten i kommunens gamla ålderdomshem. Runt en vacker trädgård finns lägenheter och sedan finns andaktsrum matsal och samlingsrum där församlingen bedriver verksamhet. Kerstin Jutterdahl berättade om verksamheterna, veckomässa, bibelstudier, sorggrupper, sopplunch och som i dag, Stickkaffe. Förutom handarbete så serveras kaffe och någon berättar något så det blir lite matnyttigt. En socialträffpunkt där man känner sig sedd och efterfrågad. Vi känner igen detta från Kvinnor för mission i Oskarshamn. Gemenskap och att göra något för andra. Vi fick en liten historielektion vid Herrgården av en av stadens guider Barbro Kreutz, även aktiv kyrkvärd och fd ordförande i Kvinnor för Mission.
Efter en kort promenad och ett besök på pastorsexpeditionen var det lite vila. Damerna var inbjudna till Solweig Weber som arbetat i Liberia. Hon är aktiv inom SvK Internationella arbete och sitter i kyrkorådet.

Onsdag den 21 maj Solen strålar och det är varmt. Vi åkte ut till Kolberga kyrkan där församlingen har ett stort arbete med barn och deras föräldrar. Vi togs emot av Jennie W Loftby församlingspedagog och Matilda Nyberg musiker. När vi kom dit var det ”Kyrkis” en träff för småbarn och deras föräldrar. En möjlighet att träffa andra vuxna som är hemma samt möjlighet för barnen att träffas sjunga. En mamma berättade att hon kom från ett annat land och här hade hon fått nya vänner. På gården utanför kyrkan står en mindre kyrka – lekkyrkan. Den ser ut som en riktig kyrka inuti. Altare. dopfunt orgel, bänkar, mässhake, brudkläder. Här träffas alla barngrupper och lär sig hur det fungerar. Vi blev guidade i lokalerna med lekrum, kladdrum, pysselrum och kyrksal. Allt för alla åldrar.

Vi gick över vägen och hamnade på Arken. Det är församlingens förskola. Föreståndaren Annette och diakonen Lena tog emot oss. Barnen stod på gården och ropade Hallo. De visste väl att vi skulle komma och de hade förberett sig och sjöng för oss. Ett av barnen Albert ville visa sitt dagis så han gick runt och visade var man gjorde vad. ”Vi pratar om Jesus också”. Förskolan följer skollagen som grund men har en kristen profil. Ett projekt man arbetar med nu är vatten och dess betydelse.

När barnen gick in för att äta lunch åkte vi till sjukhuset där vi mötte kyrkoherde Magnus Wihlborg. Vi pratade om sjukhuskyrkans arbete och samarbetet med anhörigcentrum inom kommunen. Att vara, att se och bygga förtroende. Efter lunchen på sjukhuset åkte gick damerna runt i Oskarshamn innan de laddade för kvällens församlingsafton. Eskorten från Uppsala Agneta Stojkovic har nu anlänt. Innan vi firade mässan gick vi runt i kyrkan och tittade på den stora Frälsarkransen gjord i glas. Oskarshamn arbetar mycket med frälsarkransen och damerna har nu egna armband och även en engelsk beskrivning av pärlorna.

Vi samlades i församlingshemmet för att dela erfarenheter. Vi var ca 30 personer, allt från Kvinnor för mission, SvK internationella grupp, till Kyrkans Unga och några till, som lyssnade när Efinna, Progress och Praise berättade om kvinnoarbetet i Zimbabwe. Vi fick berätta och ställa frågor. De sjöng för oss och vi hade en fin gemenskap. Kyrkoherden avslutade dagen med bön.

Torsdagen den 22 maj Ännu en strålande dag som vi började med morgonmässa tillsammans med personalen i Oskarshamns församling. Efter kyrkan samlades alla på expeditionen för kaffe och smörgås som föregår dagens överläggningar. Alla presenterade sig och vilken funktion. Nu åter till vandrarhemmet för att hämta bagaget för biltransport till Uppsala.

Ett bestående minne damerna har från Oskarshamn är de sociala mötesplatser för olika åldrar och kaffe drickandet. Vart vi kom så fanns det kaffe. Något de aldrig druckit, förrän på torsdagen då några av dem smakade på personalmötet.

Kvällsmåltid hos Berit Åhlander i Uppsala och inkvartering i Samariterhemmets gästhem.

Fredag 23/5 Guidad tur i Domkyrkan av Anna-Marita Wadlund. Det är gott att ha en utbildad guide ibland de aktiva i församlingen, som kunde guida på engelska. Därefter blev det besök i några second hand-butiker. Lunch på Odinsborg i Gamla Uppsala och Eva Noreborg gjorde en liten guidad vandring runt den första högen och i Gamla Uppsala kyrka. Kvällsmat hos Agneta Stojkovic.

Lördag 24/5 Vi började ju dagen i Stockholm med en busstur, som hade engelsktalande guide, och det blev mycket lyckat. Våra gäster tyckte, att vi har en otroligt vacker huvudstad, och den visade sig från sin bästa sida med strålande sol över vikar och öar. Alla tre var imponerade av de höga, långa broarna och de gamla, ståtliga och välbevarade byggnaderna. Efter en glasspaus i värmen promenerade vi upp till slottet för att närvara vid vaktavlösningen, som ju är ett riktigt skådespel med musik och uppvisningar. Det gjorde intryck, att vi kan komma in på själva borggården utan några kontroller. Vidare promenad till Stortorget och Stadsmissionens restaurang, där vi åt vår lunch, och då kunde vi också berätta mera om Stadsmissionens omfattande verksamhet i Stockholm. Besöket i Storkyrkan fick vi tyvärr ställa in, eftersom kyrkan var stängd på grund av bröllop. Vi gick omkring en stund i Gamla stan, men ville sedan hem till Uppsala för att vara med på samlingen hos Elisabeth Bergman. Ett kort besök i Uppsalas konserthus hann vi i alla fall med för att se på utsikten efter att ha åkt rulltrapporna ända upp.

På kvällen blev det möte med några gamla Zimbabwemissionärer och andra personer intresserade av Zimbabwe. Det blev en trevlig kväll hemma hos Elisabet Bergman, som bjöd på kyckling och sadza, till gästernas förtjusning. Då firades även Eva Noreborg, som fyllde år den dagen och bjöd på efterrätten.

Söndag 25/5 Gudstjänst kl. 10 i Lötenkyrkan. Där framförde barnkörerna sångspelet ”I början”, som handlade om skapelsen. Efteråt blev det stort kyrkfika med korv, sommarfest och 5-kamp på kyrkbacken.

Efter önskemål från Praise Dlamini besökte vi sedan ett byggvaruhus, så hon fick bekanta sig med dess utbud av varor. Lunch intogs på närliggande IKEA. De tre gästerna fick följa med och se när Eva röstade i EU-valet. Därefter blev det samtal om EU och politik i soffan hos Eva medan tvättmaskinen jobbade. Dagen var varm och tvätten torkade fort på balkongen. Kvällsmat hos Eva.

Måndag 26/5 Ytterligare besök i second hand-butiker. Kl. 12 var det mässa i Domkyrkan. Lunch intogs i Kyrkans Hus. Kl 15 avgick tåget från Uppsala till Hudiksvall/Harmånger.

Måndag eftermiddag stod jag på perrongen i Hudiksvall och spanade in vagn nr. 3 på norrgående tåg. När tåget stannat, steg tre Zimbabwiska damer med tunga väskor i hand av. Med förenade krafter fick vi packningen till bilen och for omgående till Strömsbruk där vi träffade diakonen Ingrid Thybäck och församlingspedagogen Therese Söderlind från Harmånger-Jättendals församling och en grupp av asylsökande som brukar träffas i kyrkans lokaler på måndagskvällarna. Efter en stunds gemenskap och måltid fortsatte vi till värdshuset i Harmånger för incheckning.

Tisdag 26/5 på morgonen, efter frukost åkte vi till Hudiksvall, där makarna Katharina och Tomas Nordin mötte upp i St. Jakobsgården. Vi fick en visning av gården samt ett givande samtal runt fikabordet, där även församlingens kyrkoherde och ytterligare en av församlingens diakoner deltog.
Mässa firade vi i ljusets kapell i St. Jakobs kyrka och efter lunch tog Katharina oss med till anhörigvårdarcentrum, ett samarbete mellan kyrkan och kommunen. Middag åt vi sedan på fiskrestaurangen i Mellanfjärden. Tre både trötta och glada kvinnor kunde sedan skjutsas tillbaka till värdshuset.

Onsdag 27/5 inleddes med ett besök i Harmångers kyrka och ett besök hos det sociala företaget Kalahari i Harmånger, där vi också åt vår lunch. Vi fortsatte sedan till Stråsjö, där vi besökte pilgrimskapellet. Ulf Krantz som varit med och byggt kapellet visade hur timret huggits med medeltida teknik och hur knutarna sammanfogats. Det lilla kapellet är en verklig kontrast till den stora domkyrkan i Uppsala.
De milsvida skogarna och de många vattendragen fascinerade våra gäster, likaså gjorde uppgiften att barnen kunde få bada i sjöarna sommartid, eftersom vi saknar faror som krodiler och andra hemskheter. Från Stråsjö for vi till Hassela där vi besökte det 30 meter höga korset på Älvåsen. Vi gjorde relativt tidig kväll för nästa morgon skulle vi börja tidigt.

Torsdag 29/5 Torsdag morgon, uppstigning i ottan. Färd ut i skogen, till Rotnäs där vi skulle vara med på gökotta. Våra gäster sjöng för oss. Alla tre är duktiga sångare. Några ottebesökare hade sjungit "Sia hamba" i sina körer. När våra gästande vänner sjöng den för oss tog det inte lång stund innan kantorn förde oss samman till en spontan kör. Efter gökottan med korvgrillning och kaffedrickning (jag hade med alternativ matsäck) var det dags att packa in all packning och oss själva i en minibuss, som efter 8 timmars resa förde oss till Karlstad och "Världens fest".

I Karlstad blev det middag och därefter önskade vi varandra en god natt.

Fredag 30/5 Incheckning till festen och funderingar om vilka seminarier vi skulle ägna oss åt. Det första blev Liberating leadership for the good of God’s church and world. Seminar with Rev. Canon Dr Roger Matthews from Chelmsford. Karlstad CCC. Efinna, Praise och Progress menade att de blivit så inspirerade av att lyssna honom och att de fått med sig sådant, som de skulle ha nytta av i sitt ledarskap i kvinnoarbetet i Zimbabwe.

Lunchen bestod av soppa som serverades på CCC. På eftermiddagen lyssnade vi på en grupp ungdomar från olika afrikanska länder. De talade om sitt arbete med könsroller i den kontext de befinner sig i. Även här ansåg våra gäster att det gett dem mycket och att de blivit stimulerade att fortsätta att arbeta med sådana frågor, där de verkar, för att hjälpa till att stärka kvinnorollen. Själva verkar de alla tre vara starka och självständiga kvinnor.

Vi gick sedan vidare till seminarium med Rt Rev. Stephen Cottrell, som pratade om Walking to Emmaus. Vad gjorde Jesus? Han gick med dem trots att de gick åt fel håll. Han lyssnade och ställde frågor. Han mötte dem där de befann sig.

16.00 Välkomsttal i Karlstad CCC. Pirog serverades efteråt, men räckte inte för att mätta oss, för magarna sa att vi ville ha mer. Så vi köpte hamburgare på väg till Löfbergs Arena.

19.00 Världens fest – en kväll för dig som vill göra skillnad. På Löfbergs arena. Medverkan av Wermland Operas orkester och 300 körsångare. En intressant röd tråd var att följa i en persons morföräldrars fotspår ut till missionsfälten runt om i världen. Programmet övergick i mässa där ärkebiskop Anders Wejryd, biskop Esbjörn Hagberg m.fl medverkade. Nattvarden utdelades vid 32 stationer.

Lördag 31/5 Morgonens val blev ” Vi sjunger för livet! – That we all may be one”. Musikworkshop i Tingvallakyrkan med Tipey Marananye från Zimbabwe och prästen Herman Hallonsten. Därefter kl. 11-12 mässa med den nyss inövade sången och musiken. Biskopinnan och Eva deltog i kören. Det var tryck i den musiken och mässan!

Lunch på en liten restaurang vid Stora torget.
På eftermiddagen blev det föredrag om “ Gender equity and global development” med Rev. Dr Elaine Gleci Neuenfeldt från Lutherska världsförbundet i Gamla Wermlandsbanken.

17-18.30 Världens konsert Insamlingskonsert utomhus på Sandgrundsudden. Vi satt väldigt obekvämt på marken under konserten.

19.30-21.00 Världens festkväll. Buffé i Karlstad CCC. Maten var god. Vi hade trevligt tillsammans vid vårt bord. Men den utlovade musiken och festen för övrigt såg vi inte till.

Söndag 1/6 Före gudstjänsten hade vi möjlighet att vara med på workshop “Wandering maternal and child health centers” – Mentor Mothers do as Jesus, contribute to health and give the church’s mission a face. Ingrid Le Roux och medhjälpare från Mentor Mothers berättade om Philani projektet utanför Kapstaden i Sydafrika.

11-12.30 Sändningsmässa på Sandgrundsudden. Vi fick låna tre trädgårdsstolar från biskopsgården i Karlstad, så några av oss kunde sitta bekvämt under gudstjänsten. Direkt efter den serverades kyrkkaffe och bulle. När vi returnerat stolarna blev det lunch på hamburgerlunch och hemresa i minibuss från Karlstad till Uppsala. Middag hos Agneta Stojkovic, som inte hade kunnat deltaga i Karlstad. Där hade vi även en liten utvärdering och avslutande bönestund.

Världens fest i Karlstad blev en härlig upplevelse. Våra gäster njöt av den vackra omgivningen och möten med många vänner.

Måndag 2/6 Packning och vägning av bagaget. Under över alla under – bagaget vägde inte mer än tillåtna kilon! Lunch hos Berit. Avresa med flyg från Arlanda till Bulawayo.
 




Tankar från gästerna från Zimbabwe




Some evaluating words from our three guests; Efina Dube (Mrs Presiding Bishop Dube), Progress Ncube (Assembly chairperson )and Praise Dlamini (Deanery Assembly chairperson) from ELCZ Western diocese. They have been our guests 19 May – 2 June 2014.

Person 1:
The most interesting things I experienced on my visit to Sweden:
1) The welcome was extra ordinary. I was impressed by how our hosts received and hosted us throughout the visit.

2) The little child church (in Oskarshamn) which teaches children at a tender age on how the church is run.

3) The following projects held by the church
a) Care for the old
b) Care for those whose relatives are sick
c) Reception, care and the way refugees are handled by the church – amazing.
d) Handwork by the jobless people.

Above all I was interested to learn that most of the work done by women in the above projects is voluntary.

The fact that churches are built almost everywhere makes it viable for everyone to go to a church close to them.

Person 2:
I learnt that women in Sweden are doing diaconal work. More than us.

The pre-school - the way you are doing it is very good - to bring parents. To teach the children the church way so that they grow up knowing their leaders.

Project Kalahari (in Harmånger) was big. Machines all over. There are projects on handwork.

Every place we have gone around has projects. When you come together after the meeting you have coffee and tea.

I learnt a lot from women and every one.

Person 3:
Things that inspired me; the way the Swedish welcome visitors, welcome at refreegies and welkeeping of helpless people.

I would like also to appreciate the way you are committed in the diaconal work, comforting the bereaved and those who have their relatives sick.

Many projects of which we can even go and preach to people how those projects can be implemented, such as weaving, sewing etc.

Nothing bored me. Instead a warmth welcome and the stay was good to me.

Thank you so much. May God bless you and give you more years to come.