Utbildning av hemsjukvårdare i Zimbabwe
P 129
Thusanang betyder ”låt oss hjälpas åt” på sotho. Det är också namnet på ett program för hemsjukvård inom den lutherska kyrkan i Zimbabwe.
Mottot är allas rätt att få sjukvård och en stor och viktig del i arbetet är därför utbildning av frivilliga hemsjukvårdare. Utan dem skulle Thusanangs verksamhet stanna. De gör regelbundna besök hos de sjuka, de ber för dem, städar, tvättar dem och lagar mat. Man lägger stor vikt vid att frivillig-arbetarna är kända och har ett gott anseende. Efter den grundläggande utbildningen följer fortbildning, vilket leder till att vårdarna stannar kvar inom projektet. Thusanang är till för alla sjuka men de aidssjuka är flest. Eftersom många dör av aids mitt i livet har de föräldralösa barnen blivit allt fler och de är i stort behov av stöd.
- Det ger hopp och uppmuntran att bli sedd av någon utanför familjen, säger Eva Noreborg, som har arbetat inom organisationen och kartlagt arbetet. Hon förklarar deras styrka med det stora antalet frivilliga och ett väl strukturerat arbete. Missionär Agneta Jürisoo arbetar med Thusanang och berättar om 20-årige Armstrong som är en av deras ungdomsutbildare. Första gången han hörde talas om Thusanang var för flera år sedan, när han fortfarande gick i skolan. Då fick föräldralösa barn i hans by gå en kurs och lära sig praktiska saker om hur man kan klara sig själv.
- Jag jobbar ganska mycket hemma och hjälper min bror, och jag tycker om att träffa de andra killarna i byn och spela fotboll. Jag försöker lära dem lite om hiv och aids. På sjuk-vårdskliniken har jag en egen pärm med informationsmaterial. Sjuksköterskan där låter mig komma när jag vill för att prata med andra ungdomar, säger Armstrong.
Vill du stödja detta projekt,
skicka din gåva till Kvinnor
för missions bg 5412-2387.
Märk din inbetalning med P 129

P129 - Zimbabwe,
Era gåvor ger resultat!

 

Rapport från fältet

Under februari 2016 gjorde
Agneta Jürisoo och Birgitta
Grimheden ett besök
i Thusanang. Läs om deras resa
här.